3 Nisan 2012 Salı

DÜNYA SANAT GÜNÜ’NE HAZIR MISINIZ? / Bedri Baykam / 3 Nisan 2012 tarihli Cumhuriyet makalesi..


Dünyamızda “Kadınlar Günü”, “Sevgililer Günü”, “Müzik Günü” ve daha nice özel gün vardı ama bir “Dünya Sanat Günü” yoktu. Başkanı olduğum Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD)’nin Yönetimi ile beraber geçen sene kolları sıvadık ve 2011’de, tam bir sene önce bugün, Meksika'nın Guadalajara kentinde yapılan UNESCO’ya bağlı IAA/ Uluslararası Sanat Dernekleri Genel Kurulu’na bir öneri taşıdık: Gerekçeleri ile beraber sunduğumuz teklif, sanat tarihinin unutulmaz dehası Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ın, “World Art Day” (WAD) ilan edilmesiydi. Bu öneri alkışlarla kabul edildi ve o andan itibaren Dünya'nın bir sanat günü oldu! Bu yıl ilk defa yaygın olarak bu kutlama dünyanın birçok noktasında gerçekleşecek, insanlar bizleri düşündüren, estetik haz veren bu olgu hakkında yoğunlaşabilecekler.
3 Nisan 2011 tarihinde bu önergemizi geçirtmek için Genel Kurul'da insanların daha konsantre olduğu ilk günü değerlendirmek gerektiğine inanıp, dokuz başka ülkenin de destek imzasıyla öneriyi sunmuştuk. Oturumu yöneten ve daha sonra yeni Başkan seçilecek olan Rosa Maria Burillo-Velasco, konuşmamdan sonra, konuyu gündeme almış ve oybirliğiyle sonuca ulaşmıştık.
Sanat, dünyayı kuşatan emperyalizme, savaş çığırtkanlıklarına, ırkçılığa ve faşizme karşı, insan hakları kavramıyla beraber en güçlü dayanışmayı oluşturuyor. Dünyanın artık bir sanat günü var diye her olumsuzluk yok olacak değil! Ama sürekli olarak çıkarcı politikacıların, din sömürücülerinin, maddiyata ve baskı rejimine bulanmış siyasetlerine karşı sanat ve aydın insanların dik duruşu, tartışmasız en önemli panzehirlerden biri. Yeni dünya savaşı senaryolarının bizim sınırlarımızdan tezgahlanmaya çalışıldığı şu günlerde, insanlığın yeniden Sanat’ın dayanışmasına ihtiyacı olacak.
Tabii ki sıfırdan başlayarak, büyük bütçe imkanları olmayan bir dünya sivil toplum örgütünün gayretleriyle bir anda “Dünya Sanat Günü” her ülkeden ses getirmeyecek. Ama Meksika’dan İsveç’e, Slovakya’dan Hollanda’ya, Panama’dan Fransa’ya, dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinliklerle bu yılki ilk kutlama gerçekleşecek. Bu yıl Türkiye’deki etkinliklere birçok Belediye, Müze, Sanat ve Eğitim Kurumu katılıyor. Çeşitli Müzeler o gün giriş ücreti almayacak ve birçok galeri gece 23.00'e kadar açık kalacak. 9 Nisan gününden itibaren Şişli Belediyesi ile beraber hazırladığımız “Vitrin Sergileri” 95 mağazanın katılımıyla Nişantaşı’nda başlayacak ve 22 Nisan’a kadar sürecek. 13 Nisan Cuma, Akatlar Kültür Merkezi’nde Tomur Atagök ve Yusuf Taktak’la beraber “Leonardo ve Dünya Sanat Günü” ile ilgili bir panel düzenleyeceğiz. 14 Nisan günü Sarıyer Belediyesi’nin Kültür Merkezi’nde Şahin Ünal sergisi açılacak. Beyoğlu ve Kadıköy de bu önemli çıkışa destek veren belediyeler arasında.15 Nisan günü ise İstanbul ve civar illerdeki sanatseverler Abdi İpekçi Caddesi'ne gelecek: O gün yapılacak konuşmalardan sonra Abdi İpekçi caddesinde “Bulutsuzluk Özlemi” ve “Golden Horn Brass Quartet” canlı sokak konseri verecek, danslar yapılacak, Yapı Kredi, İKSV, Boyut, Ayrıntı, Literatür, Bilgi Üniversitesi, Piramid Yayınları indirimli stand açarak kitap ve hediyelik eşya sunacaklar. Bir sanat şenliğine dönüşecek olan kutlamalarda başka sürprizler de olacak. 14 Nisan Cumartesi, İstanbul Modern’de, WAD kapsamında “La La La İnsan Adımları” sergisi sanatçılarından Šejla Kamerić'in yapacağı söyleşi yer alacak. 16 Nisan Pazartesi ise, belki en anlamlı etkinlikte, İtalyan Kültür Merkezi’nde, da Vinci Müzesi’nin kurucusu Alessandro Vezzosi, “Leonardo da Vinci, Modernlik ve Ütopya” başlıklı konuşmayı yapacak. Ankara’da Çankaya Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikler, çeşitli kurumların katılımıyla sokak şenliklerine dönüşecek. Ayrıca İzmir, Alanya, Çanakkale başta olmak üzere birçok il ve Üniversite’de “Dünya Sanat Günü” kutlanacak.
Size düşen iş ise, gerek Facebook (www.facebook.com/dunyasanatgunu.upsd - www.facebook.com/worldartday.iaa), gerek web sayfalarından (www.iaaworldartday.com) bilgiler alarak, etkinliklere katılmak ve bu bilgileri Dünya'nın her yerinde dostlarınızla paylaşmak. Dünya’ya bu hediyenin bir Türk sivil toplum örgütünün girişimiyle verilmiş olmasını perçinleyin! Her kurum UPSD'yi bilgilendirerek etkinliklere dâhil olabilir. “Dünya Sanat Günü”, her insanın desteğine açık bir özgürlük platformu!                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder