14 Şubat 2013 Perşembe

BEDRİ BAYKAM’IN ‘TARİHİN RÖNTGENCİSİ’ BAŞLIKLI SERGİSİ 26 ŞUBAT’TA PARİS’TE AÇILIYOR!



BEDRİ BAYKAM’IN ‘TARİHİN RÖNTGENCİSİ’ BAŞLIKLI SERGİSİ
26 ŞUBAT’TA PARİS’TE AÇILIYOR!
Bedri Baykam, Ankara’da Galeri Siyah-Beyaz’ın ardından İstanbul/Piramid Sanat’ta açtığı 
‘Tarihin Röntgencisi’ başlıklı sergisini, şimdi de Paris’te izleyicilere sunuyor. 26 Şubat’ta Galerie Lavignes-Bastille’de açılışı yapılacak olan sergi, 24 Mart 2013’e kadar Parisli sanatseverlerce izlenebilecek.
Fransa’da açılmış birçok kişisel sergisi bulunan Baykam, Parisli sanatseverlerin de yakından tanıdığı bir sanatçı olarak en son 2010 yılında Pinacothèque de Paris Müzesi’nde Edvard Munch’la beraber sergilenmiş, bunun ardından da 2011’de de Roland-Garros’ta
  Fransız Tenis Federasyonu Müzesi’nde, bu dünyaca ünlü uluslararası Grand-Slam turnuvasının tarihi üzerine bir sergi açmıştı.
Lavignes-Bastille Galerisi’nde de 1990’dan bu yana birçok sergi gerçekleştiren Baykam, bu sefer iki farklı teknikle oluşturduğu serilerini beraber sergiliyor.
4-D’LER
Baykam’ın 2007’den bu yana İstanbul , Monako, Paris, Berlin, Ankara, Şangay ve Kaliforniya gibi dünyanın birçok farklı yerinde sergilediği ve büyük ilgi gören ‘lenticuler’ yüzeye yapılan bu çalışmalar, sanatçının değişik pek çok farklı malzemelerle yıllardır üzerinde çalıştığı saydamların buluştuğu çok farklı bir sonuç olarak ortaya çıkıyor. 4-D çalışmalar, birçok uluslararası müzenin koleksiyonunda da bulunuyor.
BAYKAM’IN YENİ TUALLERİ ‘TARİHİN RÖNTGENCİSİ’
İlk bakışta Baykam’ın 80’li yılların başındaki ‘Yeni Dışavurumcu’ dönemine benzeyen bu büyük tualler, ikinci okumada Baykam’ın tüm dönemlerinin bir sentezi olarak ortaya çıkıyor. Çok farklı kaynaklardan gelen malzemelerle ve farklı boyasal tekniklerle yüzeylerini geliştiren bu çalışmalar, çok daha uzun bir süreçte oluşumlarını tamamlıyorlar. 
Baykam ‘Tarihin Röntgencisi’ başlığını verdiği bu yapıtlar da 1989 yılından beri referans aldığı, sanat tarihinden Rubens, Picasso, Duchamp, Carracci, Antonio Berni, André Breton gibi birçok eski ustaya gönderme yapıyor. Serginin kataloğunun yazarları, Türk eleştirmen ve sosyalbilimci Hasan Bülent Kahraman ve İstanbul Modern’in şef küratörü Levent Çalıkoğlu. Katalog Fransızca olarak Paris’te de sergi vesilesiyle yayınlanıyor.
Baykam, 2006’dan beri UPSD (Uluslararası Plastik Sanatlar
  Derneği) Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi’nde yazıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder