6 Nisan 2011 Çarşamba

TÜRKİYE'NİN GİRİŞİMİYLE "DÜNYA SANAT GÜNÜ" BELİRLENDİ… LEONARDO DA VİNCİ'NİN DOĞUM GÜNÜ 15 NİSAN ARTIK "DÜNYA SANAT GÜNÜ"!







ACİL BASIN BÜLTENİ


TÜRKİYE’NİN GİRİŞİMİYLE “DÜNYA SANAT GÜNÜ” BELİRLENDİ…
LEONARDO DA VİNCİ’NİN DOĞUM GÜNÜ 15 NİSAN
ARTIK “DÜNYA SANAT GÜNÜ”!

MEKSİKA’NIN GUADALAJARA KENTİNDE YAPILAN 17. DÜNYA PLASTİK SANAT DERNEKLERİ GENEL KURULU’NDA (A.I.A.P) TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDEN UPSD’NİN (ULUSLARARASI PLASTİK SANATLAR DERNEĞİ) ÖNERİSİYLE
LEONARDO DA VİNCİ’NİN DOĞUM GÜNÜ OLAN 15 NİSAN, “DÜNYA SANAT GÜNÜ” İLAN EDİLDİ!

BEDRİ BAYKAM (A.I.A.P.) DÜNYA PLASTİK SANAT DERNEKLERİ YÜRÜTME KURULU’NA SEÇİLDİ.

Meksika’nın Guadalajara kentinde “Instituto Cultural Cabanas” da yapılan 17. Dünya Sanat Dernekleri (A.I.A.P.) Genel Kurulu’nun dün biten ilk gün çalışmalarından sonra, Türkiye’yi temsil eden Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin girişimiyle, ünlü İtalyan Sanatçı Leonardo Da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan, “Dünya Sanat Günü” ilan edildi.
Türkiye Delegasyonu’nu temsil eden UPSD Başkanı Bedri Baykam’ın önerisiyle gündeme gelen bu karar, dört yılda bir toplanan Dünya Genel Kurulu’na damgasını vurdu.

Baykam, Genel Kurul’un ilk gününde Divan Kurulu’na bir önerge vererek bir teklif sunacağını bildirdi. Öğleden sonra görüşmelerinde söz alan Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Baykam, üç sayfalık bir metinle ve Türkiye’yi temsil eden UPSD Yönetim Kurulu’nun aldığı bir kararla Rönesans’ın unutulmaz efsanevi ismi, İtalyan ressam, heykeltıraş, filozof, bilim insanı, matematikçi ve her şeyden önce büyük sanatçı Leonardo’nun doğum gününün “Dünya Sanat Günü” ilan edilmesini önerdi. Baykam ayrıca Genel Kurul’a sunduğu Türkiye masası önerisini daha önceden İsveç, Irak, Çin, Slovakya, Fransa, Norveç, Güney Kıbrıs, Meksika, Japonya ve Afrika Bölgeleri temsilcilerinin onaylamaları ve imzalamalarını sağladı. Genel Kurul Divan Başkanı’nın oylamaya sunduğu öneri, oy birliğiyle itiraz görmeden kabul edildi. Böylece 15 Nisan 2012, tüm ülkelerin ulusal sanat dernekleri komitelerinin ortak kararıyla ilk defa tüm dünyada “Dünya Sanat Günü” olarak kutlanacak.

Türkiye’nin kabul ettirdiği bu tarihi öneriyle artık dünyada “İşçi Bayramı”, “Kadın Hakları Günü”, “Barış Günü”, “Sevgililer Günü” gibi günlerden sonra “Sanat Günü” de olacak. Önergeye Türkiye adına Baykam’ın yanı sıra Guadalajara Genel Kurulu’na katılan Safiye Mine Erdurak ve UPSD Yönetim Kurulu’nda yer alan şu diğer isimler imza attı: Bahri Genç, Hülya Küpçüoğlu, Berna Erkün, Melik İskender, Murat Havan.

Baykam Genel Kurul’a sunumunu yaparken, özellikle Leonardo’nun disiplinlerarası geçiş kabiliyeti ve yorulmaz yaratıcılığı üzerinde durdu. “Dünya Sanat Günü”nü belirlemenin sanat ekonomisi ve piyasasını canlandırmanın yanı sıra, dünyaya ve yeni kuşaklara sanat bilinci ve sanata saygıyı getireceğini savunan Baykam’ın geçirdiği önerge, uzun uzun alkışlandı.

İsveç Delegasyonu Başkanı Anders Liden, Guadalajara’da alınan bu kararın dünya sanatı için tarihi bir an ve bir mihenk taşı olduğunu söyledi ve Türkiye’yi övdü. Avrupa A.I.A.P. Başkanı Christos Symeonides de bu karar sayesinde A.I.A.P’ın evrensel planda öneminin artabileceğini ve çok daha görünür hale gelebileceğini savundu

Ardından devam edilen Genel Kurul çalışmalarında, A.I.A.P. Avrupa Başkanı Christos Symeonides ve Bedri Baykam, Mehmet Aksoy’un yıkılmak istenen “İnsanlık Anıtı” konusunda Genel Kurul’a bilgi verdiler. Genel Kurul, bu konuda, yeni seçilecek Başkan ve Yürütme Kurulu’nun bu Anıtın korunması konusunda yetkilendirilmelerine ve gerekli girişimleri yapmalarına karar aldı.


Daha sonra seçimlere geçildi ve Meksikalı Rosa Maria Burillo, Çinli Başkan Liu Dawei’in ardından A.I.A.P Dünya Başkanı olurken, Bedri Baykam da 5 bölgesel sorumlu koordinatörden biri olarak Yürütme Kuruluna seçildi.
DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN: Hülya Küpçüoğlu---UPSD Tel: +90532 227 75 70


Saygılarımızla;

Bedri Baykam
UNESCO-AIAP Türkiye Ulusal Komitesi
Uluslararası Plastık Sanatlar Derneği
Başkan

Yönetim Kurulu
Bahri Genç
Safiye Mine Erdurak
Berna Erkün
Hülya Küpçüoğlu
Murat Havan
Melik İskender

2 yorum:

  1. Tebrikler...harika bir gün olacak :)

    YanıtlaSil
  2. bir masonun hatta tapınak şovalyelerinin kriptocusu olan da vincinin doğum tarihini böyle önemli bir güne adamak nasıl bir duygu?

    YanıtlaSil