23 Ağustos 2012 Perşembe

BEDRİ BAYKAM’IN 4-D SERGİSİ “EDVARD MUNCH’A SAYGI” BERLİN’DE GALERİ ARTİST’TE




BEDRİ BAYKAM’IN 4-D SERGİSİ “EDVARD MUNCH’A SAYGI” BERLİN’DE GALERİ ARTİST’TE

Galeri Artist, Türkiye’nin önde gelen uluslararası sanatçılarından Bedri Baykam’ın Edvard Munch hakkında yaptığı 4-D yapıtlarını 6 Eylül-6 Ekim 2012 arasında Berlin’de sergileyecek.
Berlin, Baykam’ın “Munch’a Saygı” sergisinin Paris (Pinacotheque de Paris Müzesi), Ankara (Siyah-Beyaz Galeri) ve İstanbul (Proje 4L Müzesi)’dan sonra dördüncü durağı olacak.
Berlin ve Munch arasındaki çok özel ilişki bu sergiyi daha da çekici hale getiriyor. Bildiğiniz gibi Munch genç bir sanatçı iken Berlinli Sanatçılar Derneği (Künstler Verein Berlin) tarafından davet edilmiş ve sergi Derneğin lokalinde açılmıştı. Ancak Kasım 1892’de açılışından yalnız birkaç gün sonra, Alman Sanatçı Derneği’nin birçok üyesi Munch’un “vahşi ve özensiz” stiline tepkiler vermiş, sonrasında ise sergi kapatılmıştı. Bu “skandal süksesi” (succés de scandale)’nin ardından Munch’a Almanya’da birçok başka galeri ve müzeden sergi teklifleri geldi ve işin geri kalanı da artık sanat tarihinin bir parçası...
2010 yılında Pinacotheque de Paris Müzesi, açılan Munch retrospektifine paralel olarak Bedri Baykam’a verdiği “carte blanche” (açık çek) yetkisiyle, sanatçıya özgürce Munch’u yorumladığı bir kişisel sergi açma imkanı sundu.
Bedri Baykam’la, 2002’de Arjantin’de Buenos Aires Bienali’nde jüri üyesiyken tanışan Pinacotheque Müzesi müdürü Marc Restellini, Paris sergisinin basın bülteninde “Konu Edvard Munch olduğu zaman, kendisini zincirlerinden koparan stiliye, özgür vurgularıyla ve asi bir dışa vurumculukla, sanat tarihsel gönderileri buluşturan stiliyle Bedri Baykam’dan başka akla gelemezdi.” sözlerini dile getirmişti. Restellini bu değerlendirmesinin haricinde, Baykam’ı seçerek aynı zamanda Türkiye’nin yoğun ve gergin ortamında sanat ve politika arasındaki ilişkiyi tekrar gündeme taşıyan ve siyasi sorumluluklarının tamamen bilincinde olan bir aydına söz hakkı ve saygın bir ifade platformu vermek istediğini vurgulamıştı (Laiklik, demokrasi ve Atatürk’ün düşüncelerini savunarak Türkiye’de yoğun şekilde siyaset yapan Baykam, 2011 Nisan’ında fanatik bir İslamcı tarafından “ölümüne” bıçaklanmış ve uzun bir ameliyatın ardından son anda kurtarılabilmişti).
Baykam, Munch’un yaşamını ve işlerini büyüteç altına alan 13 4-D yapıt üretti. Sanatçı çalışmalarında şaşkınlık verici bir derinlik elde ettiği yeni tekniği olan “lenticuler” yüzeyde izleyicilerini çok özel bir yolculuğa çıkarıyor. Baykam’ın 4-D çalışmaları 2007’den bu yana Türkiye, Avrupa, UzakDoğu ve Amerika’da gösterildi ve büyük ilgi gördü.
Sanatçı “Munch’a Saygı” sergisini, 6 ayda ve Munch’un yaşanımı yakından mercek altına alarak araştırmaya gittiği Oslo-Norveç seyahatinden sonra hazırladı. Baykam aynı zamanda Munch’u en sevdiği sahsi yeri olan, bir balıkçı köyündeki Aaasgardstrand atölyesini ziyaret ettikten sonra sanatçının “Ergenlik”, “Madonna”, “Çığlık”, “Yaşam Dansı”, “Hasta Çocuk” gibi yapıtlarını yorumladı. Baykam, böylece yaşamının ve kariyerinin tüm iniş ve çıkışlarını en derin şekilde araştırarak izleyicilerini Norveçli sanatçının içsel derinliklerine, vahşi bir yaratıcılıkla, yoğun ve kompleks bir duyusallığı sentezleyerek taşımayı başardı.
Baykam, daha önce 2009 yılında, Berlin’de Cetin Guzelhan ve Johannes Odenthal’in küratörlüğünde açılan sergi “İstanbul Next Wave” kapsamında, Akademie der Künste’de 18 yapıtını sergilemişti. Bu işlerin 4 tanesi yine 4-D çalışmalardı ve bu yapıtlar büyük ilgi gördüler.

Sanatçı Hakkında:

Bedri Baykam 1957 yılında Ankara’da doğdu. Resim yapmaya iki yaşında başladı ve altı yaşından bu yana dünyanın değişik yerlerinde 119 kişisel sergisi oldu. Paris Sorbonne Üniversitesi’nden 1987 yılında MBA derecesinde mezun olan sanatçı, 1980-1987 yılları arasında Kaliforniya'da yaşadı, 1984’e kadar California College of Arts and Crafts’da resim ve sinema okudu. 1987’de İstanbul’a döndü. 23 yayınlanmış kitabı olan Baykam aynı zamanda UPSD Başkanlığı yapıyor ve Uluslararası Sanat Örgütü IAA/AIAP UNESCO‘nun Avrupa ve Dünya Yönetim Kurulları’nda bulunuyor. Sanatçı aynı zamanda Istanbul’da bulunan Piramid Sanat’ın kurucusu ve Cumhuriyet Gazetesi’nde yazar.

Bilgi ve görsel malzeme için : Yasemin Yurdakul yurdakul.yasemin@gmail.com

Fasanenstrasse N/68 – 10179 Berlin/DE
P +49 30 889 212 91
F +49 30 889 212 92
info@galeriartist.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder